Surdeg


En grundsurdeg som är lätt att göra och väldigt effektiv.
Håll din surdeg vid liv genom att ”mata den” ungefär en gång i veckan.
Det gör du genom att tillsätta lika delar ljummet vatten och mjöl, rör om och låt stå en stund i rumstemperatur. Ställ den sedan i kylen igen.
Lyckas man mata den och den inte möglar kan man ha en surdeg i princip hur länge som helst.

Första dagen:
2 dl vatten
2 1/2 dl rågmjöl
Tredje dagen:
1 dl rågmjöl
1 dl vatten
Fjärde dagen:
1 dl rågmjöl
1 dl vatten

Första dagen:
Blanda 2 deciliter vatten med 2,5 deciliter rågmjöl i en bunke. Plasta in och låt stå i rumstemperatur i två dygn. Efter första dygnet ska de börja bubbla i blandningen. Om inte, rör om försiktigt och fortsätt låta den stå i rumstemperatur.
Tredje dagen:
Efter att degen vilat i 2 dygn, sätt sedan till 1 deciliter vatten och 1 deciliter rågmjöl. Plasta in igen och låt stå i rumstemperatur i ytterligare ett dygn.
Fjärde dagen:
På dag 4 tillsätter du 1 deciliter vatten och 1 deciliter rågmjöl. Plasta in och låt stå i rumstemp i ett dygn.
Efter det sista gångna dygnet är degen färdig att baka med.